Tämän osion aloituskuva poikkkeaa normaalista tenkara- saaliista jonkin verran, mutta olkoot esimerkkinä, että kaikki on mahdollista.
Myönnän, kun iso kala alkaa taivuttamaan Tenkara- vapaa, nousee jännitys joka kerta huippuunsa, ainakin minulla. Kestääkö vapa, pettääkö peruke vai tuleeko juoksumaraton pitkin rantoja, nämä on edelleen niitä perus ajatuksia takaraivossani. Vastaukset näihin ajatus- kysymyksiin on: kyllä ja ei.
Karkeasti sanottuna vapa on kestänyt, perukkeita on katkennut paljon ja juoksuaskelia en ole pahemmin ottanut. Niin kuin kaikissa uskonpuute- asioissa, harjoittelu, toistot, kokemus, totuuden- ja rajojen etsiminen vahvistaa uskoa omaan tekemiseen sekä välineisiin. Toisaalta, on mieltä virkistävää olla hämärän rajamailla, kokea jännittäviä hetkiä tämän harrastuksen parissa.
Kerron nyt omakohtaisia kokemuksia Tenkara vs. Iso kala-aiheesta, toivottavasti löydät siitä jotain hyödyllistä ja kokeilemisen arvoista.
Ennen kuin uidaan pintaa syvemmälle, raamitan/ pohjustan muutamia asioita.
- Isolla kalalla tarkoitan tässä kirjoituksessa ~yli 40 cm pitkää taimenta, harjusta tai kirjolohta. Isoin saamani kala mittanauha-asteikolla on ollut hauki, mittaa 112cm (seuraavaksi isoin hauki 98cm), taimenasteikolla hiukan yli 70 cm marmoritaimen, alle tusina 60-70cm kaloja (taimenia ja kirjolohia), lukuisia 50-60 cm taimenia, kirjolohia ja jokunen harjuskin mahtuu tähän skaalaan.
- Pelkkä kalan pituus ei riitä ison kalan määritelmäksi. Siihen vaikuttaa myös kalan ympäristön vaikutukset, onko kala istukas vai luonnonkudusta syntynyt ja mikä kalalaji on kyseessä. Myös voimakkaana virtaava vesi nostaa pienenkin kalan vastusta huomattavasti.
- Nykyajan Tenkara- vapojen kehitys on viime vuosina huimaa, vavat on kestäviä ja ne tykkää taipua.
- Olen ehdottomasti eri mieltä ajatelmasta: ”Tenkara- vavalla kalastetaan ainoastaan pieniä kaloja ja se soveltuu ainoastaan pienille joille”.
- Tenkara- kalastus on alun perin kehittynyt Japanin vuoristopurojen latvoilla missä kohdekalat oli pieniä. Siellä taimenia (mm. amago, iwana, yamame ja masu) pyydettiin elannoksi, sekä kaloja jalostettiin myös myyntiin. Kalastus oli siis tärkeä elinkeino/ ravinnon lähde monelle alueen ihmiselle. Niistä ajoista ollaan menty huimasti eteenpäin, monella osa-alueella.
- Mikäli Tenkara- välineet soveltuisi ainoastaan pienille kaloille, en kalastaisi niillä esimerkiksi suomen olosuhteissa ollenkaan, en edes kokeilumielessä.
- Vielä en ole löytänyt niin isoa jokea missä tuntisin tenkaran pienuuden.
- Kyllä, olen jättänyt kalastamatta ison kalan virtavedessä, koska kala oli liian iso ja sellaisessa paikassa, missä olisin tartutuksen jälkeen jäänyt kakkoseksi.
- Olen nähnyt kaloja vedessä mutta en yltänyt heittämään perhoa riittävän pitkälle.
- Kyllä, minulta on mennyt yksi Tenkara- vapa poikki ison kalan kanssa. Katkeaminen johtui kahvaa pitelevästä henkilöstä.
Huomioita/ toimenpiteitä kun iso kala on siiman päässä
- Toiminta alkaa usein voimakkaalla vavan taipumisella. Kun vapa taipuu rajusti, on ensimmäisen tärkeä asia tehty oikein → vavan kulma kalaan nähden on riittävän suuri, vavan jousto-ominaisuudet pääsee oikeuksiin. Vavan kärki voi olla ylhäällä, mutta myös vaakatasossa virran päällä, pääasia että kulmaa löytyy kalaan nähden. Kun vavan kulma kalaan nähden on 80 - 90 asetta, ollaan ideaalisella alueella.
- Kala on nyt tartutettu ja väsytys on alkanut tehokkaasti.
- Anna vavan loistavien väsytysominaisuuksien päästä valloilleen. Kun vastus on pieni, suurin osa kaloista jää pyörimään ottipaikan lähialueelle. Vetokilpailuun ei kannata ryhtyä, on paras rauhoittaa tilannetta, se tekee hyvää kalalle sekä kalastajalle.
- Seuraa kalan liikkeitä, katsele siinä samalla miltä ylä-/ alavirta ja takamaasto vaikuttaa → selvitä pääsetkö tarvittaessa etenemään/perääntymään. Katsele myös yläpuolellasi olevia oksia, erityisesti sieltä missä aiot yrittää kalan haavitsemista/ rantaan vetoa. Mikäli kala lähtee tulemaan kohti kalastajaa, siirrä vapakättä taaksepäin jotta saat pidettyä tuntuman kalaan. Valmistaudu siirtymään kalasta poispäin, ellei edellä mainittu siirto ole riittävä.
- Mikäli tuntuu että tarvitset apua kalan ylösotossa ja lähellä on toinen kalastaja, pyydä jelppi. Yhteistyössä on voimaa.
- Kun kala alkaa antamaan periksi, on loppuhuipennuksen aika. Siirrä vapakättä hiukan taaksepäin, käännä vavan peräosaa kalan suuntaan jolloin heittosiima kulkeutuu itsestään vapakäden sormien väliin lukittavaksi. Sujauta kala haaviin.
- Jos olet yksin eikä käytössäsi ole haavia, pyri etsimään paikka missä pääset vetämään kyljellään tulevan kalan rantaveteen. Kun kala on kyljellään, pidät vain siima tiukalla ja kävelytä kalan rantaan (vrt. lohen väsytys vaikkapa Tenolla).
- Moni iso kala siirtyy 1-3 minuutissa haaviin/ rantaan asti.
Vinkit
- Käytän 3-4X peruketta kun siihen on tarvetta, en näe järkevänä lähteä kalastamaan alimittaisella perukkeella. Olen katkaissut useita 3X tippet siimoja kalan kanssa ja tenkara vapa on kestänyt. Vastaavasti isoille aroille kaloille olen joutunut käyttämään 6-7X perukesiimaa, joskus on vaan mentävä äärirajoille jotta saat kalan tarttumaan perhoon. Ohut peruke on kestänyt uskomatonta paineistusta, kiitos vavan notkeuden.
- Jos iso kala lähtee menemään ja vapa tuntuu irtoavan kädestä, päästä siitä irti. Toistan, päästä vapa kädestäsi. Tämä tekniikka toimii loistavasti, kala pysähtyy suurella todennäköisyydellä heti kun paine vähenee. → Käy noukkimassa vapa vedestä kun siihen on mahdollisuus ja erä numero kaksi alkaa. Pyydän huomioimaan, että tätä tekniikkaa käytän paikoissa missä pystyn hakemaan vavan takaisin joesta. En koskaan päästä vavasta irti jos joessa on paljon pintakiviä/ virta on erittäin vuolas tai edes hetken epäilen etten saa enää vapaa kiinni (joen syvyys/ leveys). Tämän irti päästämisen olen tehnyt kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla se toimi loistavasti, sain vavan sekä kalat ylös.
Seuraavassa videossa näytän kuinka ison kalan väsytys tapahtuu käytännössä.