Tenkara, kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys:

Koska Tenkarassa ei käytetä kelaa, onko se suunniteltu vain pienten kalojen (taimenten, harjusten ja siikojen) pyytämiseen?

Ei, kalastaja pystyy saamaan saman kokoisia taimenia, harjuksia ja siikoja kuin perinteisillä perhokalastusvälineillä.

Kysymys:

Onko Tenkara- kalastus verrattavissa mato-onkimiseen, joten voin harrastaa sitä ilman kalastuslupia (jokamiehen- oikeus)?

Ei, Tenkara on verrattavissa viehekalastukseen. Joten sinun tulee ennen kalastusta maksaa valtakunnallinen kalastonhoitomaksun (ikä 18-65v) sekä tarvittaessa vesialueen omistajan myöntämän kalastusluvan (erikoislupakohteet).

Kysymys:

Miten valitsen sopivan mittaisen/ toiminnaltaan oikean tenkara vavan?

Tämä riippuu kalastajan kalastusmieltymyksistä (pinta-, uppo vai streamerkalastus) sekä joen leveydestä. Tenkaravapojen pituudet vaihtelevat 8ft- 15ft välillä. Lyhyet vavat (8-10ft) soveltuu purokalastukseen, 10-13ft keskisuurille joille (esimerkiksi Tainionvirta, Saavajoki) ja siitä pidemmät vavat suurille joille (Huopana, Kermankoski). Tenkarakalastuksessa mitä pitempi vapa on, sitä helpompi sillä on oppia kalastamaan, sanoisin että 12-13ft vapa on pituudeltaan hyvä yleispituus. Pitkällä vavalla kalastus onnistuu myös pienillä joilla, silloin tulee heittosiiman pituutta lyhentää. Pintaperho tai streamerkalastuksessa suosittelen 7:3 toimista vapaa, uppoperhokalastuksessa 6:4 toiminen vapa on erinomainen valinta.

Kysymys:

Millaisia perhoja minun tulee käyttää?

Tämä on ihan kalastajan oma valinta. Kalastus onnistuu kaikilla perinteisillä perhotyypeillä (uppo-, pinta- ja streamerperhot). Perinteisessä japanilaisessa Tenkara- kalastuksessa käytetään yksinkertaisia pinta-/ uppoperhoja (kebari), mutta näin ei sinun tarvitse tehdä. Kalasta sillä perholla/ tyylillä mistä itse tykkäät.

Kysymys:

Mitä tarkoittaa Tenkara- vavassa merkintä 6:4?

Kyseinen luku ilmoittaa miten paljon Tenkara-vapa (lähinnä kärkiosa) taipuu heiton/ rasituksen aikana. Muut merkinnät voi olla: 8:2, 7:3, 6:4 tai 5:5. Esimerkiksi 5:5 merkinnällä oleva vapa on kaikkein taipuisin (taipuu heitossa melkein koko vavan matkalta) kun taas 8:2 merkinnällä varustetusta vavasta taipuu lähinnä kärkiosa (esimerkiksi 1/3 vavan kokonaismitasta). Suosittelen 6:4 merkinnällä olevaa vapaa erityisesti uppoperhokalastukseen.

Kysymys:

Onko jäykin Tenkara-vapa (8:2) paras isoille kaloille?

Ei välttämättämättä. Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta, vavan jäykkyyden valintaan vaikuttaa myös kalastajan omat mieltymykset tai millä perholla hän haluaa kalastaa. Yhtenä näkökulmana tähän kysymykseen voisi mainita, että monesti iso kala käyttäytyy rauhallisemmin notkeamman vavan päässä. Tällöin kala pysyy lähialueella sekä perukkeen katkeamisen riski pienenee huomattavasti.