Kysymys:
Koska tenkara vavassa ei käytetä kelaa, onko sillä mahdollista saada isoja kaloja (taimenta, harjusta)?
VASTAUS: Tenkara vavalla kalastaja pystyy saamaan saman kokoisia taimenia, harjuksia ja siikoja kuin perinteisillä perhokalastusvälineillä. toki rajoituksia on, en lähtisi itse kalastamaan lohta tarkoituksella näillä kaupan valikoimissa olevilla vavoilla. Tyypillinen 30-50cm harjus/taimen tulee helposti haaviin asti.
Kysymys:
Olen kalastanut useamman vuoden normaali perhokalastusvälineillä ja tekisi mieli kokeilla tenkara välineillä kalastusta. Mitä etua näet jos tenkaran suhteen, jos sitä vertaa kela+ vapa yhdistelmällä tapahtuvaan kalastukseen?
VASTAUS: Ensinnäkin, molemmissa kalastusmuodoissa on omat hyvät ja huonot puolet. Hyvinä asioina näen tenkara kalastuksessa sen, että kalastus on teknisesti yksinkertaisempaa, kevyempää ja mm. perhon heitto/uitto tarkempaa. Koska heittopituudet on lyhyemmät, keskityn tarkemmin perhon uittamiseen ja sitä kautta focus itse kalastustapahtumaan on parempi. Eri kalastuskohteiden kalastus tehostuu, kalastat ne tarkemmin lyhyemmällä siimalla etkä pyri roiskaisemaan sitä perhoa aina mahdollisimman pitkälle. Myös tenkara- siiman "irtipito" vedestä auttaa kalastamaan arempaa kalaa paremmin, eikä kala siis häiriinny niin helposti kun heittosiima ei piiskaa veden pintaa. Pitkä tenkara vapa on myös erinomainen kokonaisuus kun haluaa kalastaa päävirran toista puolta (sama idea kuin Czech nymphing) . Itse en ole kokenut rajoittunutta heittopituutta ongelmana tenkara kalastuksessa, jos joku paikka/ kala on liian kaukana, unohdan sen ja keskityn siihen alueeseen mihin yllän. Monesti virtavedessä ne kalat on täysin tenkara- pituuksien sisäpuolella, usein jopa niin lähellä ettei niitä edes pysty kalastamaan kunnolla.
Kysymys:
Onko Tenkara- kalastus verrattavissa mato-onkimiseen, joten voin harrastaa sitä ilman kalastuslupia (jokamiehen- oikeus)?
VASTAUS: Ei, Tenkara on verrattavissa viehekalastukseen. Joten sinun tulee ennen kalastusta maksaa valtakunnallinen kalastonhoitomaksun (ikä 18-65v) sekä tarvittaessa vesialueen omistajan myöntämän kalastusluvan (erikoislupakohteet).
Kysymys:
Miten valitsen sopivan mittaisen/ toiminnaltaan oikean tenkara vavan?
VASTAUS: Tämä riippuu kalastajan kalastusmieltymyksistä (pinta-, uppo vai streamerkalastus) sekä joen leveydestä. Tenkara vapojen pituudet vaihtelevat 8ft- 15ft välillä. Lyhyet vavat (8-10ft) soveltuu purokalastukseen, 10-13ft keskisuurille joille (esimerkiksi Tainionvirta, Saavajoki) ja siitä pidemmät vavat suurille joille (Huopana, Kermankoski). Tenkara kalastuksessa mitä pitempi vapa on, sitä helpompi sillä on oppia kalastamaan, sanoisin että 12-13ft vapa on pituudeltaan hyvä yleispituus. Pitkällä vavalla kalastus onnistuu myös pienillä joilla, silloin tulee heittosiiman pituutta lyhentää. Pintaperho tai streamerkalastuksessa suosittelen 7:3 toimista vapaa, uppoperhokalastuksessa 6:4 toiminen vapa on erinomainen valinta.
Kysymys:
Millaisia perhoja minun tulee käyttää tenkara kalastuksessa?
VASTAUS: Tämä on ihan kalastajan oma valinta. Kalastus onnistuu kaikilla perinteisillä perhotyypeillä (uppo-, pinta- ja streamerperhot). Perinteisessä japanilaisessa Tenkara- kalastuksessa käytetään yksinkertaisia pinta-/ uppoperhoja (kebari), mutta näin ei sinun tarvitse tehdä. Kalasta sillä perholla/ tyylillä mistä itse tykkäät.
Kysymys:
Mitä tarkoittaa Tenkara- vavassa merkintä 6:4?
VASTAUS: Kyseinen luku ilmoittaa miten paljon Tenkara-vapa (lähinnä kärkiosa) taipuu heiton/ rasituksen aikana. Muut merkinnät voi olla: 8:2, 7:3, 6:4 tai 5:5. Esimerkiksi 5:5 merkinnällä oleva vapa on kaikkein taipuisin (taipuu heitossa melkein koko vavan matkalta) kun taas 8:2 merkinnällä varustetusta vavasta taipuu lähinnä kärkiosa (esimerkiksi 1/3 vavan kokonaismitasta). Suosittelen 6:4 merkinnällä olevaa vapaa erityisesti uppoperhokalastukseen.
Kysymys:
Onko jäykin Tenkara-vapa (8:2) paras isoille kaloille?
VASTAUS: Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta, vavan jäykkyyden valintaan vaikuttaa myös kalastajan omat mieltymykset tai millä perholla hän haluaa kalastaa. Yhtenä näkökulmana tähän kysymykseen voisi mainita, että monesti iso kala käyttäytyy rauhallisemmin notkeamman vavan päässä. Tällöin kala pysyy lähialueella sekä perukkeen katkeamisen riski pienenee huomattavasti.
Kysymys:
Mikä heittosima soveltuu minulle parhaiten jos haluan kalastaa länsimaisilla perhoilla (streamerit, pinta- ja uppoperhot)?
VASTAUS: Suosittelen ehdottomasti Keigu heittosiimaa. Ainut mitä sinun tulee vaihtaa, on perukesiima. Uppoperhokalastuksessa fluorocarbon siima, pinta-/ streamerperhojen kanssa monofil siimaa.
Kysymys:
Mikä heittosiima taklaisi parhaiten tuulen aiheuttamat ongelmat heittämisessä/ kalastuksen aikana?
VASTAUS: Voimakas tuuli on tenkara kalastuksessa yleinen ongelma, mutta sitäkin pystyy myös hyödyntämään. Suosittelen käyttämään mahdollisimman ohutta mutta painavaa heittosiimaa, yhtenä hyvänä esimerkkinä on erilaiset furled leaderit, kuten TACHI (tenkara furled leader). Kalastusteknisesti pystyt myös hyödyntämään tuulta, kun pidät kalastuksen aikana tuulen selän puolella. Tuolloin mm. heiton loppuvaiheessa heittosiima/ peruke oikenee hienosti.
Kysymys:
Kun puusto ja kasvillisuus hankaloittaa heittoa, eikä rullausheittokaan onnistu kunnolla tenkara vavalla, onko vinkkiä miten toimia?
VASTAUS: Rullausheitto ei onnistu level line siimoilla, mutta tarpeeksi lyhyellä furled leaderillä kylläkin. Furled leader kannattaa pitää silloin kohtuupituisena, mikäli siiman pituus menee paljon yli vavan mitan ei tenkara vavan voima tahdo oikaista siimaa. Mikäli on mahdollista, etene joessa siten, että sinun heittokäsi on joen puolella. Tällöin voit suorittaa heittoja veden pinnan suuntaisesti jolloin yläpuolella olevat oksat ei haittaa heittämistä. Myös heittosiiman lyhentäminen mahdollistaa ahtaissa paikoissa kalastamisen.
Kysymys:
Voinko käyttää tavallista mato-onkea tenkara kalastukseen?
VASTAUS: Ilman muuta, mutta voin luvata ettei se ole kovin mielekästä verrattuna tenkara vavalla tapahtuvaan kalastukseen. Mato-ongen painotus alkaa nopeasti tuntumaan heittokädessä ja kalastus ylipäätään on raskaan oloista. Samoin mato ongen toiminta heittojen suhteen ei ole ideaalista.