Tenkara- kalastustekniikkat

Tenkara kalastajalla on käytössään pitkä (keskimäärin 12ft) ja kevyt teleskooppi- vapa, heittosiima on noin vavan mittainen minkä jatkeena on peruke (4-6ft) sekä perho (japaniksi Kebari).

Kalastaja etenee joella rauhallisesti ja tarjoaa perhoa kalastettavalle alueelle mahdollisimman tarkasti. Perhon laskeutuessa veteen, kalastaja pyrkii pitämään heittosiiman irti vedestä, jolloin ainoastaan perukesiima ja perho on vedessä. Tämä tyyli on monesti kalastuksellisesti antoisaa.

Tenkaravavalla perhonheiton/ siimanhallinnan oppii helposti, perhon tarkkuusheiton kehittäminen ei lopu koskaan. Tenkara vavalla heitettäessä vavan kärki liikkuu likimain klo 12 - 02 välillä ja perhoa tarjotaan kalan näkökenttään vapaasti uittamalla. Kirkkaan värinen heittosiima on helposti havaittavissa kalastuksen aikana. Yleisimmät siiman värit (Level Line) on kirkas keltainen/ oranssi tai pinkki.

Pintaperhokalastus

Heiton jälkeen (ylävirtakalastuksessa) vavan kärkeä nostetaan koko ajan ylöspäin, jolloin tuntuma perhoon paranee ja löysän siiman määrä vedessä vähenee --> vastaiskun teko nopeutuu/ tartutus paranee. Pintaperhokalastus onnistuu myös poikkivirtaan erinomaisesti, sillä poikittainen virta ei tartu heittosiimaan jolloin perhon vapaa uitto on helppoa/ antoisaa. Pintaperho heitetään hiukan ylävirran suuntaan ja vavan kärjellä seurataan perhon kulkua ja valmistaudutaan kalan ottiin.

Uppoperhokalastus

Heiton jälkeen seurataan vavan kärjellä virassa liikkuvaa perhoa. Kuten pintaperhokalastuksessa, vavan nostolla pyritään pitämään heittosiima mahdollisimman suorana. Vavan kärjen laskulla/ nostolla voidaan ohjata perhon uintisyvyyttä. Pienillä vavan kärjen liikkeillä voi myös pulsittaa, eli nostaa ja laskea perhoa veden alla. Tämä on suosittu kalastusmuoto erityisesti uppoavilla perinteisillä kebari perhoilla missä etuhäkilöinti osoittaa eteenpäin.

Streamerkalastus

Perho heitetään poikki- tai hiukan alavirran suuntaan. Perhoa uitetaan vavan kärjellä ohjaten kalan oletettuun ottipaikkaan. Streamerperhoa pystyy uittamaan todella tarkasti/ kapeista virran uomista, kalastus on siis tarkkaa toimintaa, mutta myös antoisaa. Tenkarakalastajan tulee muistaa pitää streamerkalastuksessa vavan kärki riittävän ylhäällä tai sivulla siten, että kalan iskiessä on vavasta löydyttävä jousto-ominaisuuksia.

Kalan väsytys/ haavitseminen

Maltti on valttia kalan iskiessä/ väsytyksen aikana.

Tenkara kalastajalla ei ole käytössä kelaa missä olisi lisää siimaa mahdollisesti syöksyvälle kalalle. Näin ollen hän joutuu joskus siirtymään kalan perässä. Käytäntö on kuitenkin opettanut, että monesti kala jää lähialueelle pyörimään, jolloin siirtoaskelia ei pahemmin ole tarvinnut ottaa, uskomatonta mutta totta.

Kalan väsytys tapahtuu vavan taipuisan kärjen ansiosta, väsytyksen loppuvaiheessa kalastaja siirtää vapakäden mahdollisimman taakse, jolloin hän pystyy haavaitsemaan kalan vedestä tai vaihtoehtoisesti kalastaja siirtyy rantaan ja rantauttaa kalan sopivaan rantaveteen.