Tenkara kalastuksen historia ja nykypäivä

Tenkara on Japanissa kehitetty perhokalastusmenetelmä. Tenkara kalastusmuodon tarkkaa syntyhetkeä ei ole pystytty varmistamaan, mutta ensimmäiset varmat merkinnät tästä kalastusmuodosta löytyy Mr. Ernest Satow:n (englantilainen diplomaatti, Japani) päiväkirjasta vuosilta 1877-1887.

Vapaa- aikana Mr. Ernest Satow vaelsi Japanin vuoristoalueella ja siellä hän tapasi paikallisia kalastajia. Kalastajilla oli käytössä pitkä, kevyt ja joustava bambuvapa (kokonainen bamburuoko) ja vapaan oli liitetty pitkä siimaa minkä päästä löytyi kanan/ kukon höyhenistä tehty perho (japaniksi, kebari).

Suurin ero länsimaiseen perhokalastukseen löytyy välineistä, tenkaravavan yhteydessä ei käytetä kelaa.

Vuonna 2009 Daniel Galhardo perusti San Franciscoon Tenkara USA- nimisen yrityksen, joka toi tämän mielenkiintoisen perhokalastusmuodon länsimaisten kalastajien tietoisuuteen.

Tenkara välineet

Kokonaisuuteen kuuluu vapa, heittosiima, peruke ja perho.

VAPA

Tenkarakalastukseen suunniteltu kevyt (60-110g) hiilikuidusta valmistettu teleskooppivapa, keskipituus noin 12Ft (360cm).

HEITTOSIIMA

  • Furled Leader (kartoitu), hyvä valinta pintaperhokalastukseen
  • Keigu Direct line, yleissiima pinta-, uppo-, streamerkalastukseen
  • Level Line (suora fluorocarbon siima), uppoperhokalastukseen tai myös pienten streamer perhojen uittoon

PERUKESIIMA

Heittosiiman perään liitetään perukesiima (kutsutaan myös tippet- siimaksi), joko monofil- siima (pinta- tai streamerperholle) tai fluorocarbon siima (uppo-/ streamerperholle)

Tippet siiman pituus ~ 4-6ft (30cm-100cm)

Vahvuus kalastettavan kalan/ vavan mukaan, normaalisti 5X-7X. Ohutkin perukesiima kestää loistavasti vavan jousto-ominaisuuden johdosta

PERHO

Perinteisenä japanilaisena perhona kebari, mutta nykyään suositaan myös länsimaisia uppo-, pinta- ja streamerperhoja.