Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tenkara- testiraportti

Testissä käytetyt välineet:
  1. Masu 11Ft (335cm) 7:3
    Tenkara Furled Leader (Uni) ja Tenkara Furled leader (Monofil). Molemmissa pituudet 11ft -13ft
    Perukkeena (monofil) pituus noin 5-6Ft, paksuus 5-6X
  2. Masu 11Ft (335cm) 7:3
    Yamatoyo Fluorocarbon Level Line 3.5
    Perukkeen (fluorocarbon) pituus noin 5-6Ft, paksuus 5-7X

Testipaikkana toimi Karkkilan Pitkälänkoski, ilman lämpötila noin +10 astetta, aika ajoin pientä tuulenvirettä.

Testin aikana käytettiin pinta- uppo- ja streamerperhoja (#6-#14)/ yllä olevia kokonaisuuksia.

Huomiot vavasta:
Kokonaisuudessan Masu vavalla- kalastus on suuri nautinto.
Vapa painaa ainostaan 78g, joten sitä kannatellut käsi ei edes huomannut pitelevänsä yli 3m vapaa.
Vapa väsytti kalan todella nopeasti, jouheva vapa myötäili kalojen syöksyjä ja palautui tarvittaessa nopeasti takaisin jolloin kala ei saanut löysää siimaa.
Vavan väri on hillityn tyylikäs, korkkikahva erittäin laadukas.

Huomiot siimoista:

Testauksen aikana joella esiintyi pientä tuulenvirettä ja silloin Furled leader oli paras vaihtoehto heittosiimaksi. Sen oma massa jaksoi pitää siiman suorana ja siimakontrolli onnistui tuulisellakin ilmalla. Samoin se antoi erinomaisen presentaatio erityisesti pintaperholle, perhon sai laskeutumaan kauniisti veden pinnalle. Furled leaderin haastavuus oli pitää se irti veden pinnalta, niin kuin perinteisessä Tenakra- kalastuksessa kuuluisi tapahtua. Furled leader oli testisiimoista helppoheittoisin.

Yamatoyo Fluorocarbon Level Line (paksuus 3.5) oli sitten ylivoimainen uppoperhokalastuksessa, perhon uiton herkkyys oli omaa luokkaa ja kirkkaan keltaisen siiman havaitsi helposti eri valaistusolosuhteissa. Testiryhmä hämmästyi kuinka helposti Level line:n sai oikaistua rullalta oton jälkeen. Eritysesti Yamatoyo siiman toiminta ja tuntuma perhoon parani kun uppoperho oli painotettu ja perukkeen paksuus oli 6X.
Ensi heitoilla testiryhmä huomasi heittosiiman menenvän sykkyrälle heiton lopussa. Siima saatiin oikenemaan kun heittokulmaa pienennettiin ja voimaa vähennettiin. Voiman vähentämisen jälkeen hettäminen oli puhasta juhlaa.

Eri heittosiimojen vaihtaminen oli kätevää lenkkiliitosten johdosta, siimanvaihto Lilianiin sujui muutamassa minuutissa.

Yleiset huomiot:
Tenkara- kalastus oli juuri sitä mitä siitä luvattiin, yksinkertaista, vaivatonta ja ilmavan kevyttä.
Kalastuksen aikana ei tarvinnut miettiä ylipitkiä heittoja/ vastarantaa. Perhokalastus oli nyt huomattavasti tarkempaa ja keskittyminen itse kalastustapahtumaan omaa luokaa.
Perhojen tarkat uitot ja rauhallinen/ keskittynyt kalastus toi kalastukselliset tapahtumat.

Karjaanjoen kokoisella joella 11Ft vapa tuntui paikka paikoin jopa liian lyhyeltä. Jos oli ahdas heittopaikka (rantapuskat lähellä/ yläpuolella), heittosiimaa lyhentämällä heittäminen helpottui huomattavasti. Mikäli kalasti ns. ylävirran suuntaan, 13Ft Furled leader oli oiva valinta, samoin Level Lineä sai kasvattaa 1,5 X vavan mittaiseksi ilman ongelmia. Vavan 7:3 toiminta takaa siis ylipitkien heittosiimojen käytön loistavasti.

Testiryhmä jäi kaipaamaan vapaan kiinnitettäviä siimanpitimiä, nämä jäi testin aikana testaamatta, sillä ne unohtui kaupan varastoon :). Siimanpitimiä on erillaisia (rullia/ klipsejä) ja niihin on kätevä kiinnittää siima kun tarvitsee liikkua pidempiä matkoja jokivarressa.

Testiryhmän yllätti erityisesti se, ettei kiinni olevien kalojen perässä tarvinnut juurikaan liikkua, riitti kun seisoi suurin piirtein samoilla jalansijoilla.
Tämä tukee jälleen sitä asiaa, että jouhevassa vavassa kala käyttäytyy rauhallisesti ja pysyy lähialueella.
Tenkara- kalastajan pitää olla tarkkana väsytyksen aikana. Erityisesti silloin kun kala syöksyy kalastajaa kohden, jolloin vavan kärjen nosto/ ohjailu on tärkeää ettei kala saa liikaa löysää siimaa.

Testin aikana joella kahlaus oli kiellettyä, joka rajoitti hiukan kalastettavan alueen suuruutta/ läpikäyntiä.

Kun joessa kahlaaminen on sallittua, laajenee kalastuksellinen alue huomattavasti ja Tenkara- kalastus saavuttaa uudet ulottuvuudet.

Mikä oli sitten paras kokonaisuus Masu- vavalle?

Mikäli tykkää kalastaa pintaperhhoilla ja streamerperhot, oli Furled leader helppoheittoisin on paras valinta ehdottomasti. Uni langasta tehdyt furled leaderit oli vaikea pitää suorana/ irti vedestä. Syynä vesi joka imeytyi ko. siimaan ja lisäsi massaa jolloin se painui montulle keskikohdasta. Furled leader (monofil) taasen pysyi suorana, selkeästi kevyempi massa kuin uni langasta tehdyissä heittosiimoissa. Monofil furled leader oli ehdoton valinta pintaperhoille, uni langasta tehty heittosiima oli parhaimmillaan streamerkalastuksessa.
Mikäli haluat kalastaa pelkästään uppoperhoilla, Level Line on ehdoton valinta.