Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tenkara- kysymyksiä ja vastauksia

Kenelle Tenkara-kalastus sopii?
Kaikille, sinun ei tarvitse olla länsimaiseen perhokalastukseen perehtynyt kalastaja jotta oppisit tämän kalastusmuodon. Tenkara kalastus voi antaa uutta näkökulmaa/ kokemuksia perhokalastukseen myös niille, jotka hallitsee länsimaisen perhokalastustekniikan.

Koska Tenkarassa ei käytetä kelaa, onko se suunniteltu vain pienten kalojen (taimenten, harjusten ja siikojen) pyytämiseen?
Ei, kalastaja pystyy saamaan saman kokoisia taimenia, harjuksia ja siikoja kuin perinteisillä perhokalastusvälineillä. 
Tämän takaa riittävän paksu perukesiima, taipuisa vapa yhdistettynä rauhalliseen kalan väsytykseen ja kalastuskokemus (tarvittaessa tulee kalastajan liikkua rivakasti kalan perässä/ edessä).

Onko Tenkara- kalastus verrattavissa mato-onkimiseen, joten voin harrastaa sitä ilman kalastuslupia (jokamiehen- oikeus)?
Ei, Tenkara on verrattavissa viehekalastukseen. Tarvitset joko läänikohtaisen viehekortin (ikä 18-65v) tai vesialueen omistajan myöntämän kalastusluvan.

Miten valitsen sopivan mittaisen Tenkaravavan?
Tämä riippuu kalastajan mieltymyksistä/ joen leveydestä. 
Tenkaravapojen pituudet vaihtelevat 8ft- 15ft välillä. 
Lyhyet vavat (8-10ft) soveltuu purokalastukseen, 10-13ft keskisuurille joille (Tainionvirta, Saavajoki) ja siitä pidemmät vavat suurille joille (Huopana, Kermankoski).

Millaisia perhoja minun tulee käyttää?
Tämä on ihan kalastajan oma valinta. Kalastus onnistuu kaikilla perinteisillä perhotyypeillä (uppo-/ pinta ja streamer perhot).
Perinteisessä japanilaisessa Tenkara- kalastuksessa käytetään yksinkertaisia pinta-/ uppoperhoja (kebari). 

Mitä tarkoittaa Tenkara- vavoissa merkintä 6:4?
Kyseinen luku ilmoittaa miten paljon Tenkara-vavan kärkiosa taipuu heiton aikana. 
Muut merkinnät voi olla: 8:2, 7:3, 6:4 tai 5:5
5:5- merkintä tarkoittaa vapaa, mikä taipuu kaikkein eniten vavan kärjestä, 8:2- merkinnällä varustettu vapa on kaikkein jäykin.

Onko jäykin Tenkara-vapa (8:2) paras isoille kaloille.
Ei välttämättä.
Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta, vavan jäykkyden valintaan vaikuttaa myös kalastajan omat mieltymykset.
Yhtenä näkökulmana tähän kysymykseen voisi mainita, että monesti iso kala käyttäytyy rauhallisemmin notkeamman vavan päässä. Tällöin kala pysyy lähialueella, perukkeiden katkeamisen riski pienenee huomattavasti.

Tenkaravapa- Masu11ft- 7:3 action